Godnat Ole, Pengene ligger i vinduet – Nyboders hemmeligheder

I 1940’erne kom de første wc’er i Nyboder. Før den tid benyttede man sig af lokummer der var placeret i gården. Lokumshusene bestod som regel af et lille hus med to døre og to lokummer. Under lokumshuset var der gravet en grav til møget. Når denne grav blev fyldt gav man besked til natmændene, der kom og tømte lokummerne. I grunden var det ikke meget anderledes end fremgangsmåden i resten af København, men i Nyboder var der det særlige, at man, for at få adgang til gården, måtte gå igennem det smalle køkken. En komisk problemstilling opstod herved: Hvis ikke nyboderbeboeren havde lagt en ekstra skilling i vindueskarmen til natmanden, kunne denne jo komme til at spilde når han skulle ud gennem det smalle køkken med en fyldt lokumsspand… Heraf stammer ordsproget ”Godnat Ole, pengene ligger i vinduet.”

Navnet Nyboder kendes fra 1639: De nye boeder “de nye små huse”
Det første Nyboder stod klart i løbet af 1631-1639. Der var tale om 600 boliger fordelt på ca. 20 Stokke (længer) i danmarkshistoriens første rækkehuskompleks. Husene var i et plan og det var efter datidens forhold ganske rummelige boliger.

Christian 4. holdt  nøje øje med, om byggeriget skred regelmæssigt frem og at det blev udført ordentligt. Kongen skriver i juni 1636 en notits om byggesjusk og skriver, at han har opdaget, at kalken ikke bliver slået ordentligt men kun rørt og derfor ligger i hele stykker i baljerne. Christian skriver, at det skal gøres ordentligt ellers ”bliifuer der skarn af faldt ded der gørris”.

Hvad er det første du tænker, når Nyboder nævnes? Gul!
Den gule farve Nyboder har i dag, var der ikke i begyndelsen. Nyboder var formentlig allerførst vandskuret og derefter hvidkalket. Først fra ca. 1860’erne bliver Nyboder farvet gul.

Byvandring og besøg i Mindestuerne
På denne tur kommer vi rundt på en 1 times byvandring i Nyboder. Vi ender turen nede i Nyboders Mindestuer, hvor vi kommer indenfor til en rundvisning og måske en kop Lutendrank eller måske et glas Madeira.

Efter besøget i Nyboders Mindestuer fortsætter vi ned til Nyboders Køkken, hvor dagens ret venter på os.

Praktiske informationer og tilmelding
Hvem: Mette Thornval plus Mindestuernes egen omviser
Hvornår: 14. november kl 17.00 – 19.00 (vi slutter ved Nyboders Køkken)
Mødested: Statuen af  Christian 4, hvor Krokodillegade krydser Kronprinsessegade.
Pris: 350,- DKK – inkl entre til Mindestuerne og dagens ret på Nyboders Køkken (ekskl drikkevarer)

Tilmeld