SKÅL! Øl og vin i 1000 år

Det første spor af alkohol i Danmark finder vi i Egtvedpigens grav. Graven med dets velbevarede klæder og smykker befinder sig på Nationalmuseet i København. Det gør hendes spand med den gærede drik, der af historikere betragtes som det første fund af alkohol i Danmark. Allerede i bronzealderen var alkohol altså en del af livet, Så kom vikingerne, der har fået ry for at være ølbællende krigsmænd, men hvor meget belæg er der egentlig for den påstand?

I middelalderen kom munkene med nye metoder til at brygge øl, vin og ikke mindst Aqua vitae livets vand. Aqua Vitae stammer fra dansk klosterbrygning og har overlevet frem til i dag på de danske frokost- og juleborde som akvavit.

En daglig ølindtagelse på op mod 10 liter ikke ualmindeligt i 1600-tallet, ligesom det forlyder, at kong Christian IV til en sammenkomst i 1612 efter 35 skåltaler var så beruset, at han måtte bæres væk i sin stol. Vi går lidt mere i dybden med 1600-tallets alkoholkultur. Vi stifter også bekendtskab med opskrifter som Lutendrank og Hippokras.

I slutningen af 1800-tallet gik det hårdt til med drikkeri på arbejdspladserne, der kostede ret meget. En øl kostede 12 øre, en flaske brændevin 25 øre. Endelig kom brandbeskatningen i 1917, der bogstaveligt satte en prop i drikkeriet.

Vi følger dansk alkoholkultur gennem tiden og gør op med sejlivede myter fra den gang og op til i dag. Ingen øl og vin historie uden smagsprøver undervejs

Praktiske informationer og tilmelding
Hvem: Mette Thornval
Hvornår: 21. februar kl 17 – 20
Mødested: Nyhavn
Slut: Torvehallerne
Pris: 295,- DKK (inkl drikkevarer og smagsprøver)

Tilmeld